Glaspustning for børn


At puste sin helt egen skål, vase eller et glas er en kæmpe oplevelse for både børn og voksne – og på Kosta Glascenter i Småland kan alle få lov at prøve.

5 stjernerKan børn puste glas? Ja, det kan de sagtens – lige som alle andre, der har lyst til at prøve kræfter med det fascinerende materiale. I byen Kosta i hjertet af det sydsvenske glasrige kan hele familien gå på opdagelse i de fantastiske butikker fyldt med mundblæst glas, der er produceret på glasværkerne i lokalområdet – og i forbindelse med de mange glasværksteder, udstillinger og flotte butikker, kan I også selv få lov at prøve at puste jeres helt eget glas, fx en skål.

Vi bestilte tid hjemmefra via Kosta Bodas turistinformation og da vi ankom til det centralt placerede Kosta Boda Glascenter tog den rutinerede glaspuster Lars Andersson varmt imod vores to piger på 5 og 9 år. Lars fortalte både børn og os voksne om teknikken og de forskellige trin i glaspustningen og hjalp tålmodigt og forklarende pigerne med at udse sig præcis de farver og former, som de gerne ville arbejde med – der er mange flotte farver at vælge mellem, så det kan godt være et svært valg. Det er klart, at børnene ikke selv kommer helt tæt på det 1.200 grader varme glas, som bliver taget ud af de glohede ovne i glaspusteriet, men selv om hele processen er styret af Lars og hans kolleger, så får børnene lov til at styre redskaberne, rulle glaspusterøret, vælge formen og også blæse glasset større undervejs – og vores piger var efterfølgende slet ikke i tvivl om, at det var DEM, der havde lavet deres egne skåle. Det tog cirka 15-20 minutter for hver af børnene at forme og puste deres egen skål og da værkstedet samtidig er åbent for besøgende, fik de begge to mange anerkendende blikke undervejs og følte sig virkelig som helt rigtige glaspustere. Resultatet blev da også imponerende og begge pigernes skåle har efterfølgende fået ærespladser herhjemme og er blevet fremvist flittigt.

Glaspustning for børn er både en utroligt spændende og imponerende oplevelse, og det er samtidig en lærerig proces, der giver stor respekt for håndværket og for materialet glas. Vær opmærksom på, at glasset – når selve formgivningen er overstået – stadig er utroligt varmt og skrøbeligt. Jeres færdige glas skal derfor igennem en afkølningsmaskine, hvilket tager tre-fire timer – så hvis I har pustet glas om eftermiddagen, er de først klar til afhentning næste morgen, når glaspusteriet åbner igen. Mangler I et sted at overnatte i Kosta, vil vi anbefale Kosta Lodge, som ligger et par minutters kørsel fra glaspusteriet.

Priserne for glaspustning afhænger af, hvad I vælger at lave. Da vi besøgte Kosta Boda Glascenter i 2015, kostede en farvet glasskål 450 SEK, et farvet glas 350 SEK og en farvet glaskugle 200 SEK. Prisen for de samme produkter i “rent” glas uden farver er 50 SEK mindre for hvert produkt. Det er absolut alle pengene værd, og resultatet er et minde for livet.

 

VORES BEDSTE TIP:
Book en tid om formiddagen – og brug ventetiden, mens jeres glas køler af, på at gå på opdagelse i glasbutikkerne og udstillingerne i Kosta (de ligger lige ved siden af glaspusteriet). Når børnene har prøvet at puste deres eget glas, bliver de virkeligt imponerede over de flotte glasprodukter.

HJEMMESIDE:
www.kostaglascenter.se

ADRESSE:
Kosta Glascenter
Stora vägen 96
360 52 Kosta

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 56° 51′ 5.573″
E 15° 23′ 45.438″

ÅBNINGSTIDER:
Afhængigt af sæsonen (se hjemmeside)

PRIS OG BOOKING:
Priserne for glaspustning afhænger af, hvad I vælger at lave. Da vi besøgte Kosta Boda Glascenter i 2015, kostede en farvet glasskål 450 SEK, et farvet glas 350 SEK og en farvet glaskugle 200 SEK. Prisen for de samme produkter i “rent” glas uden farver er 50 SEK mindre for hvert produkt.
Hvis I vil være sikre på at komme til, skal I bestille tid inden jeres besøg. Ring til Kosta Glascenter på Telefon: +46 70 684 61 91

PARKERING:
Der findes adskillige gratis parkeringspladser rundt omkring i Kosta. I højsæsonen skal I nok forberede jer på at lede et stykke tid for at finde en ledig plads.

Print Friendly, PDF & Email