Kleva Gruva


Tag med på en tur langt ned under jorden – ind i Kleva-bjergets dyb. Den gamle mine Kleva Gruva er et helt fantastisk sted at besøge for både store og små.

4 stjernerI Kleva Gruva får man virkelig fornemmelsen af at gå mod jordens indre i de lange, lange minegange, som mennesker siden 1691 har gravet og hakket dybt inde i en smuk, smålandsk skov. Jagten på først guld, så kobber, siden malm og til sidst nikkel har efterladt et imponerende system af gange, huler og betagende underjordiske søer og udstyret med en god lygte og en hjelm går turen ind mod bjergets hjerte – enten på en guidet tur eller på egen hånd. De fleste stier i grottesystemet er belagt med en sti af brædder og der er også elektriske lamper undervejs, så man kan komme både tørskoet og uskadt gennem de udhuggede stengange. I får udleveret både lygter og hjelm og I kan også låne både regnjakker og gummistøvler gratis, hvis I ikke selv har det med.

Grottens oprindelige miljø med hakker, trillebøre, spande og afstivning er bevaret, og i den dæmpede belysning i Kleva Gruva flyver tankerne tilbage til de mange, mange mennesker, der gennem århundreder har slidt og slæbt for at bringe råstoffer op til overfladen. Undervejs på turen gennem tunnelsystemet møder man flere skilte om de forskellige dele af gangsystemet, og hvis I vælger at gå rundt på egen hånd (det kan I roligt gøre uden at være bange for at fare vild), så er det en stor oplevelse at udforske gange og huler sammen hele familien. Kleva Gruva er drevet af et særdeles venligt og gæstfrit værtspar fra Tyskland (Katrin og Henryk), som har været så smarte at lave en skattejagt for børnene: Udstyret med et kort over hulesystemet skal de lede efter hemmelige symboler rundt omkring i gangene – og finder de de rigtige tegn, venter der en flot præmie, når turen igen går op til overfladen. Skattejagten koster lidt ekstra oven i entre-prisen, men det var et KÆMPE hit hos vores seks-årige pige, som gik op i den med liv og sjæl. Samtidig var det en rigtig god måde for hele familien at komme rundt i alle minegangene på. I kan stort set gå oprejst hele vejen og på trods af omgivelserne var turen under jorden på intet tidspunkt en klaustrofobisk oplevelse.

Kleva Gruva er (i hvert fald i mange danskeres bevidsthed) ikke så kendt som så mange andre attraktioner i området og vi havde ikke de store forventninger, inden vi satte kursen mod destinationen lidt uden for Vetlanda. Vi blev utroligt positivt overraskede og kan kun varmt anbefale at sætte bedre tid af til besøget, end de par timer, som vi havde – én ting er den virkelig imponerende grotte, som man godt kan bruge lang tid på at udforske, men udover den underjordiske oplevelse er der også mulighed for at prøve klatring og guldvask (altså efter ÆGTE guld fra Kleva-bjerget), samt meget fine picnicpladser og grillmuligheder i både solskin og regn. Endelig er hele området omkring Kleva-bjerget virkelig smukt med masser af klipper, skove, enebærbuske og søer, og det er et dejligt sted bare at suge den smålandske natur til sig. Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at betale med betalingskort ved Kleva Gruva – så tag penge med hjemmefra. Hvis børnene er glade for flotte sten og krystaller, er der gode muligheder for at købe fine skatte med hjem fra den velassorterede museumsbutik.

Vi kunne sagtens have brugt en hel dag ved Kleva Gruva – og vi glæder os, til vi kommer tilbage igen!

VORES BEDSTE TIP:
Skattejagten i minen var et kæmpe hit for os, så det vil vi varmt anbefale til alle andre med eventyrlystne børn. I højsæsonen er der guidede ture på dansk (se datoer og tider på hjemmesiden) og det er helt op til jeres temperament om I vil med på dem eller om I vil gå alene.

HJEMMESIDE:
www.klevagruva.com

ADRESSE:
Kleva Gruva
570 15 Holsbybrunn

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 57° 27′ 34.19″
E 15° 15 ′23.83″

ÅBNINGSTIDER:
Afhængig af sæsonen (se hjemmeside)

PRIS:
Oplyses på hjemmesiden (se hjemmeside)

PARKERING:
Stor, gratis parkeringsplads i forbindelse med grotten.

Print Friendly, PDF & Email