Katthult – Emils gård


Lidt uden for Vimmerby kan du besøge Emils hus – altså det HELT rigtige hus, der blev brugt i tv-filmene om Emil fra Lønneberg. Huset er privatejet og der bor en familie derinde, men I er velkomne til at komme og kigge. Se adressen her.

3 stjernerDet føles meget specielt at stå der. Altså: Vi står jo sådan set bare og kigger på et rødt, svensk træhus, som der jo findes enormt mange af… men det her er bestemt ikke hvilket som helst hus. Det er jo Katthult – eller Katholt, som stedet jo hedder i den danske oversættelse.

Her – på præcis dén græsplæne, på dén trappe og på dén grussti – har vi alle sammen utallige gange set en stiktosset far jagte Emil afsted mod værkstedet. Vi har set Ida i flagstangen, vi har set den fulde grisepjok, de “døde” høns og Emil, der åbner lågen for de rejsende på vejen. Lige her!

Selv om det er en rigtig sjov oplevelse at være her, så er der sådan set ikke ret meget at se, for stedet er nu et helt almindeligt gård. Der bor mennesker derinde, og både hus og grunden har undergået en hel del ændringer siden tv-optagelserne, som fandt sted helt tilbage i 1971-1972. De nuværende ejere er dog godt klar over, at de bor i “historiske bygninger” og I er meget velkomne til at komme forbi og se stedet, så længe I opfører jer stille og roligt og ikke nedtramper have og blomster. I højsæsonen åbner de også lille butik med salg af souvenir, snedkerier, is med videre – og så tager de 60 SEK i entré pr. voksen og 30 SEK for børn/unge i alderen 3-17 år.

Emils gård ligger cirka 10 km nord for Mariannelund. Bare følg skiltene mod Katthult fra byen Rumskulla. Det fører jer ad små veje dertil. I kan holde på en stor parkeringsplads cirka 150 meter fra huset, og så vandre det sidste stykke ad grusvejen dertil.

VORES BEDSTE TIP:
Den bedste fotomulighed, hvor I faktisk får det meste af stemningen fra “Emil fra Lønneberg” med, er at gå hen til trælågen ved vejen, der fører væk fra Katthult, og tage billedet der.

ADRESSE:
Katthult
Gibberyd 510
598 92 Vimmerby

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 57° 41′ 23.874″
E 15° 33′ 10.2846″

PRIS:
I højsæsonen koster det 60 SEK pr. voksen og 30 SEK for børn/unge i alderen 3-17 år. Husk kontanter – vi kunne ikke bruge betalingskort ved indgangen.

Print Friendly, PDF & Email