Pakkeliste telttur: Overnatning med børn i telt


En nat i telt med børn er en fantastisk måde at opleve Sverige på. Hvis I følger vores guide, så er I sikre på en superdejlig oplevelse med camping for både voksne og børn. Se vores pakkeliste til teltferie med børn her.

5 stjerner“Riiiiiiiiiiiitschj”! Lyden af teltets lynlås starter dagen – og udenfor har den svenske morgensol for længst vækket fuglene, der kvidrer løs. Disen ligger stadig let over græsset udenfor, og inde i teltet titter ungernes glade ansigter ud af soveposerne. Der er ikke ret meget, der slår at vågne op efter sådan en nat sammen i teltet og træde direkte ud i naturen til en ny dag.

Det kræver bare en smule forberedelse – og så selvfølgelig, at du selv synes, at det er hyggeligt. Tanken om én eller flere nætter under åben himmel med ungerne er tiltalende for mange, mens andre finder den en anelse skræmmende… for er det ikke frygteligt besværligt, kommer man ikke bare til at fryse, hvad med myggene… og hvad skal man i det hele taget have med?

Start med at tage en enkelt overnatning. Vi havde vores ældste datter med på sin første overnatning i skoven, da hun var fire, men det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre tidligere, hvis I vil det. Det vigtigste er, at det bliver en god oplevelse og at I har fred og ro til at have det hyggeligt. Børn er ofte lidt nervøse for at sove alene i teltet den første nat, så planlæg efter at du går i seng samtidig med dem – eller i hvert fald ligger sammen med dem og lytter til naturens og dyrenes lyde, indtil de falder til ro. En puslende mus eller en ugle, der tuder, kan godt skabe lidt uhyggelige billeder inde i børnenes hoveder.

Telt: Først og fremmest skal I selvfølgelig have et telt. Skal I bare overnatte en enkelt nat, kan I godt nøjes med et billigt festivaltelt, men planlægger I flere overnatninger, kan det godt betale sig at investere i et lidt større og bedre telt. Betragt indkøbet af et telt lidt som at købe et par nye løbesko: Du kan sikkert sagtens løbe en kort tur i et par billige kondisko fra supermarkedet – men måske er oplevelsen alligevel ikke helt optimal, måske støtter de ikke så godt som et par rigtige løbesko… og så får det dig til at droppe drømmen om at løbe igen, selv om du egentlig var motiveret for at komme i gang. Et godt telt er en investering og for omkring 1.000-2.000 kroner er i godt i gang, alt afhængig af familiens størrelse. Har I ikke bilen lige i nærheden på jeres tur til at have bagagen i, kan det være en god idé at købe et telt, der er lidt større end jeres behov (fx et fire-personers telt, selv om I kun er tre), fordi I så har god plads til at have jeres oppakning inde i teltet sammen med jer. Hvis I ikke har planer om, at I skal have teltet med på vandre- eller cykeltur (hvilket kræver et ganske let og kompakt telt), så er det mest praktisk at købe et kuppeltelt med forholdsvist højt til loftet. På den måde kan I bedre bevæge jer rundt inde i det og i nogle modeller nærmest stå oprejst inde i det… og så slipper I også for at støde hovedet direkte op i den våde teltdug om morgenen, når nattens dug har lagt sig tungt på jeres telt.

Mad: Selv om det kan være hyggeligt, så lad være med at lave mad inde i teltet. Først og fremmest er det superfarligt på grund af risikoen for kulilteforgiftning og brand – og for det andet kommer det lynhurtigt til at svine, der hvor I skal sove eller opholde jer. Find jer et sted, hvor der er borde/bænke eller andet at sidde på udenfor, og lav så maden der. Hvis I vil slippe for at slæbe en masse madlavningsgrej med, så forbered maden så meget hjemmefra, som I kan. Hak fx løgene og skær kødet ud. Skal det være helt nemt, så lav en gang kødsovs eller lignende dagen i forvejen og frys den ned – så er den lige til at varme op, når I skal spise. Om I vil lave bål eller varme maden over et gasblus/Trangia er et spørgsmål om temperament. Mange synes, at et bål hører sig til på en campingtur – og hvis I slår jer ned på nogle af de mange officielle naturovernatningspladser rundt om i Sverige, vil der ofte ligge brænde i tilknytning til den, så alle gæsterne ikke giver sig i kast med at fælde træerne i området. I kan selvfølgelig også bare smøre nogle sandwiches hjemmefra, så I slipper for at kokkerere om aftenen, men det er nu meget hyggeligt at spise varm mad på en kølig sommeraften.

Hvor skal vi sove?: I Sverige gælder allemandsretten, så der er gode muligheder for at finde et sted at sove. I kan også have telt med på alle campingpladser (fx Flatenbadet og Eklundsnäs, som vi omtaler her på Børnenes Sverige) og endelig har Sverige et vidt udstrakt netværk af vandreruter og kanoområder, hvor der decideret er etableret overnatningspladser med bål og toilet. Især sidstnævnte ting kan være værd at overveje, for alternativet til et toilet (eller ‘das’, som jo nok snarere er den rette betegnelse) er at tage en spade og en toiletrulle med ud i skoven. Spaden bruges i sagens natur til at grave et hul, som bagefter kan tildækkes. De fleste børn (i hvert fald op til 6-7 års-alderen) har ingen problemer med at skulle “på toilettet” ude i skoven, men for mange voksne kan et nærliggende toilet være en tiltrængt/nødvendig detalje, hvis turen skal være vellykket. Mange frygter de svenske myg, som ganske rigtigt også kan være en plage. Det er dog svært at sige noget generelt om dem, for det er meget svingende hvor mange (og hvor) de er. Sommetider er der ingen, andre gange kan nogle få sværmende myg holdes væk med lidt myggespray – og i sjældne tilfælde kan man være så uheldig, at man simpelthen må trække ind i teltet i de skumringstimer, hvor myggene er mest nærgående. HUSK at lukke teltet godt, når I kravler derind. Som regel forsvinder myggene hurtigt igen, når solen går ned.

Forslag til mini-pakkeliste:

  • Telt
  • Soveposer (om sommeren behøver I ikke dyre, varme soveposer)
  • Liggeunderlag (gerne selvoppusteligt, som er mest behageligt)
  • Evt. en lille hovedpude
  • Lommelygte (pandelygte er praktisk, da man kan have hænderne fri)
  • Toiletpapir
  • Gasblus/Trangia/økse
  • Tændstikker eller lighter
  • Aftensmad og morgenmad
  • Lidt chokolade eller lign.
  • Kniv
  • En dunk med vand
  • Krus
  • Tallerken
  • Bestik
  • Tandbørste og tandpasta
  • Et sæt skiftetøj
  • En lun jakke
  • Myggespray

Derudover kan I overveje, om I fx vil have opvaskegrej, sæbe, spade, håndklæde, foldesav, kortspil, lidt højtlæsning eller lignende med.

Print Friendly, PDF & Email