Lilla Sverigebyn (Vimmerby)


Anmeldelse: Langt ude i en skov – i nærheden af Astrid Lindgrens Vimmerby – ligger en lille, vaskeægte ferieperle. Hvis I ikke besøger Lilla Sverigebyn med ungerne mindst én gang, mens de er små, så snyder I jer selv (og dem) for en dejlig oplevelse. Det er er et perfekt rejsemål, hvis i søger overnatning ved Astrid Lindgrens Verden.

5 stjerner“Kan vi ikke bare blive?”, spørger Emilie på seks år. En enkelt, lille tåre løber ned den fregnede næse, mens Lilla Sverigebyn forsvinder for enden af grusvejen i bakspejlet. Vi har lige sagt farvel til Renate og alle hendes heste, geder, får, hunde og katte i Lilla Sverigebyn… men ingen af os har egentlig lyst til at tage afsted. Lilla Sverigebyn er nemlig et helt unikt sted at holde ferie. På én og samme tid føles stedet med sine gamle, rødmalede huse som at bo i en lille, glemt tidslomme af Sverige for hundrede år siden – og på den anden side er det et helt up-to-date feriested, hvor fokus er på børn, naturen, dyr, musik og på at have det rart sammen.

Lilla Sverigebyn er i virkeligheden den lille, gammel svenske landsby Målen (de ældste bygninger stammer tilbage fra 1500-tallet), som blev forladt i løbet af sidste århundrede, da mange søgte mod storbyerne. Den slags byer findes der mange af – men denne specifikke by blev i 2007 “opdaget” af tyske Renate, som igennem flere år havde arrangeret rejser til Sverige for tyske musikskoler og nu havde besluttet sig for at finde en permanent, svensk base til rejserne. Sammen med et lille, målrettet hold af familie og hjælpere forvandlede hun på blot et enkelt forår de forfaldne bygninger til fine, beboelige huse, gjorde den store lade til en hyggelig, stor spisesal og opbyggede moderne badefaciliteter – og i løbet af den første sommer begyndte gæsterne at komme. Lilla Sverigebyn udlejer i dag fire huse og ti hytter.

Som barn (og egentlig også som voksen) føler man sig hjemme fra første øjeblik. Stemningen er fri – og det kommer helt konkret til udtryk ved, at stedets dyr det meste af tiden får lov at gå løse omkring på stedets store naturgrund. Når man kommer direkte fra en dansk hverdag er det en anelse grænseoverskridende at opleve to heste, adskillige geder og får (samt to hunde og flere katte) gå helt frit omkring i det samme område, som børnene leger på… i hvert fald de første fem-ti minutter. Derefter bliver det en helt naturlig ting, og i kombination med alle legetingene til små og større børn (der fx en stor trampolin samt et helt, stort hus, som er fyldt med legetøj og udklædningstøj) kan man nemt føle sig hensat til en Pippi Langstrømpe-verden, hvor børnenes fantasi og legeglæde er i centrum.

Og netop Pippi Langstrømpe og Astrid Lindgrens andre elskede figurer er helt bogstaveligt ikke langt fra Lilla Sverigebyn. Eventyrparken Astrid Lindgrens Verden ligger blot 15 kilometer derfra og byder på flere dages oplevelser. I nærheden af Lille Sverigebyn findes også Kleva Gruva, Nils Holgerssons Verden, Emil fra Lønnebergs hus (fra tv-serien) og så selvfølgelig Mariannelund og Vimmerby med Astrid Lindgrens barndomshjem og mange andre seværdigheder og oplevelser. Det vil dog være synd at bruge alle dagene væk fra Lilla Sverigebyn, for udover alle de mulige aktiviteter rundt omkring selve feriestedet (hvor børnene på tværs af nationaliteter hurtigt finder sammen og leger), så er der også masser af naturoplevelser lige i nærheden: Vandrestier, en badesø, bålpladser og meget, meget mere.

Om aftenen kan I vælge at spise i spisesalen (inkluderet i prisen i højsæsonen ligesom morgenmad er det), hvor der hver dag laves en ny ret med lokalt præg. Lilla Sverigebyn går op i økologi og dyrevelfærd og det er udgangspunktet for menuen, som er gennemført vegansk. I kan også vælge at købe ind i Vimmerby eller Mariannelund og så tilberede maden i fælleskøkkenet. Det er en hyggelig måde at møde nogle af de andre gæster på, og man kommer helt automatisk i snak, når man deler komfur og ovn. Den store morgenbuffet kan klart anbefales. Udvalget er stort, og både råvarer og stemning er rigtig gode. Når børnene har spist sig mætte, har spisesalen naturligvis også et fint område med legetøj og spil, som de kan hygge sig med, mens de voksne drikker kaffen færdig.

Vi har lovet vores pige, at vi vender tilbage til Lilla Sverigebyn igen (og tager lillesøster med) – og vi glæder os meget til gensynet!

VORES BEDSTE TIP:
Planlæg jeres ferie, så I har tid til at falde til ro og nyde stedet. Der er så mange ting at hygge sig med i Lilla Sverigebyn, at I vil ærgre jer bagefter, hvis I er afsted til andre oplevelser i området hele tiden. Alle på stedet er meget åbne og oprigtigt gæstfrie, så fald endelig i snak… og prøv at se, om I kan få lov at se fotoalbummet fra Lilla Sverigebyns opbygning – det er virkelig en imponerende bedrift.

HJEMMESIDE:
www.sverigebyn.se

ADRESSE:
Lilla Sverigebyn
Brånhult 251
59892 Rumskulla

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 57° 41′ 0.117″
E 15° 39′ 39.996″

Print Friendly, PDF & Email