Aquaria Vattenmuseum


Midt i Stockholm, på øen Djurgården, finder I Aquaria Vattenmuseum. Et lille, hyggeligt akvarium med en fantastisk udsigt og oplevelser nok til et par timers besøg – og med sin helt egen vilde laksebestand, der vender tilbage år efter år og svømmer helt ind i museumsbygningen.

4 stjernerRegnskov, mangrove, tropisk hav, en kloak og en brusende svensk elv. I Aquaria Vattenmuseum – tæt ved Gröna Lund og Skansen på øen Djurgården – kan I opleve et væld af indtryk i ganske kompakt form, og der er masser at kigge på for alle, selv om museet ved første øjekast ser ret begrænset ud.

Først møder I den sydamerikanske regnskov, som byder på tropiske planter, høj luftfugtighed og hyppige regnskyl. Regnskoven har søer med blandt andet piratfisk, maller og rokker og I bevæger jer rundt ad stier og en fin, lille hængebro.

Derefter kommer I til mangroven, som i hvert fald vores pige fandt ret spændende, da det egentlig bare er en lav og ret tilgængelig dam midt på gulvet. Alle kan gå helt hen til kanten og kigge nærmere på de spøjse skyttefisk og på lungefiskene, som ofte kravler helt op på en sandbanke midt i mangroven og hviler sig. Ved siden af mangroven findes ”det tropiske hav” med forskellige hajer og masser af flotte, farverige fisk – og her er der også en lille tunnel, som ungerne kan kravle igennem og kigge op på hajerne.

Til sidst findes museets mest originale og helt unikke oplevelser: Først kommer I til kloakken, hvor I med egne øjne kan opleve, hvordan menneskets adfærd påvirker dyrenes liv, og endelig kommer den lille bjergsø med en fossende elv, der løber udenfor i et bassin. Elven er en lakseelv – helt rigtige og vildtlevende laks, der ”vandrer” og vender tilbage til deres fødested, lige som alle andre vilde laks. Laksene blev oprindeligt klækket indendørs i Aquaria og fra det udendørs bassin løber vandet ned ad en laksestige og direkte ud i Stockholms Østersø-havn. Hvert forår forlader laksene Aquaria og svømmer ud i havet, hvor de lever sommeren over. Om efteråret vender de tilbage, svømmer op ad laksestigen, igennem bassinet og direkte ind på museet igen for at gyde, hvorefter de dør. Næste år tager de små laks den samme rejse – og det er virkelig en imponerende måde at fremvise den helt ægte natur på.

Alle udstillinger og akvarier i Aquaria er indendørs (bortset fra laksebassinet på terrassen, selvfølgelig). I kan ikke tage barnevogn med ind på museet, men de kan parkeres i entreen. Det er ikke muligt at spise medbragt mad inde i Aquaria, men museet har en ganske hyggelig og fin cafe med en fantastisk udsigt ud over Stockholms havn.

VORES BEDSTE TIP:
Aquaria er ikke specielt stort – men der er meget at se. Gå en tur igennem museet først, og kig på de ting, som I og ungerne umiddelbart finder mest spændende. Når I er nået til enden af museet, kan I holde en pause på terrassen og nyde havneudsigten og se laksenes udendørsbassin. Turen tilbage mod udgangen går igennem de samme udstillinger, så der er masser af muligheder for at få øje på de ting, som I ikke så i første omgang… eller bare kigge en ekstra gang på de spøjse lungefisk.

HJEMMESIDE:
www.aquaria.se

ADRESSE:
Aquaria Vattenmuseum
Falkenbergsgatan 2
Stockholm

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 59° 19′ 32.001″
E 18° 5′ 41.1864″

ÅBNINGSTIDER:
Se hjemmeside

PRIS:
Se hjemmeside
Gratis adgang med Stockholmskortet

PARKERING:
Antallet af parkeringspladser på øen Djurgården, hvor Aquaria ligger, er særdeles begrænset – og med jævne mellemrum er trafikken til øen helt spærret. Kommer I i bil, er det letteste at parkere, før I når broen til Djurgården. Herfra kan I spadsere til Aquria Vattenmuseum eller tage med sporvognslinje 7, som standser kort derfra (stoppestedet hedder Liljevalchs/Gröna Lund).

Print Friendly, PDF & Email