Gränna: polkagris og ballonmuseum


Byen Gränna er kendt over hele Sverige for sine polkagrise – de sprøde, søde bolsjestænger. Det er sjovt og fascinerende for hele familien at se dem blive lavet.

3 stjernerVed bredden af Sveriges næststørste sø, Vättern, ligger byen Gränna. På et bakkedrag lige over byen suser bilerne på E4-motorvejen hastigt afsted, men nede i byen er der fred og ro. De fleste af husene i bymidten er ældre træhuse, og langt de fleste besøgende i byen (og der kommer mange hvert år) er her for at opleve gamle traditioner, historiens vingesus og den fantastiske natur, som området byder på.

Gränna er kendt som hjemstavnen for S. A. Andrée, der forsøgte at gennemføre en rejse i luftballon over Arktis via Nordpolen og i 1897 fløj afsted på sin luftfærd fra Svalbard sammen med fotografen Nils Strindberg og ingeniøren Knut Fraenkel. Turen, der ville have være en historisk bedrift, hvis den var lykkedes, endte i stedet som en historisk katastrofeberetning om en tur, hvor alt gik galt, da ballonen strandede på isen efter blot to dage og det aldrig lykkedes for ekspeditionen at nå tilbage til beboede områder igen. På Gränna Museum kan I se hele historien oprullet med originale fotos, dokumenter og effekter fra ekspeditionen. Det kan være meget fascinerende for ældre børn, hvis I selv hjælper lidt til med at forklare for dem undervejs – men de yngre vil nok hurtigt kede sig.

Kedeligt er det til gengæld bestemt ikke for nogen at være på besøg i ét af Grännas polkagris-bolsjekogerier. Polkagrisen er en slags bolsjestang, som oprindelig var rød/hvid-stribet og med pebermyntesmag. Den blev opfundet af en kvinde fra Gränna i 1859, og i dag produceres og sælges polkagrise i mere end 10 forskellige bolsjekogerier i byen og findes i et hav af farve- og smagsvarianter.

Vi besøgte Gränna Polkagriskokeri, og det var en rigtig fin oplevelse. Der er et rigt udvalg af bolsjer og polkagrise til salg, men først og fremmest kan hele familien stå og se på de rutinerede bolsjekogere, som arbejder på helt klassisk manér: Først smeltes sukker til bolsjemasse, så æltes det, mens farve og smag tilsættes og til sidst rulle det til laaaange, tynde pølser, som bliver til polkagrise, bolsjer og slikpinde. Det er imponerende at følge det store arbejde og de kræfter, der skal lægges i for at få det helt rigtige resultat – og det giver ungerne en helt anden oplevelse af de søde sager, end når de blot åbner en pose bolsjer fra supermarkedet.

VORES BEDSTE TIP:
Parkér på torvet midt i byen – det er langt nemmere end at finde plads i sidegaderne, og så er der gratis betaling. Gränna er dog et ganske lille (men meget velbesøgt) by, så hvis I vil være nogenlunde sikre på både parkeringsplads og plads til at kigge ind til bolsjekogerne, så kan det godt anbefales at komme lidt uden for højsæsonen.

ADRESSER:
Grenna Polkagriskokeri
Brahegatan 39
Gränna
Hjemmeside

Grenna Museum
Brahegatan 38-40
Gränna
Hjemmeside

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 58° 1′ 21.5682″
E 14° 28′ 4.6704″

Print Friendly, PDF & Email