Söderåsen Nationalpark


Stort set lige på den anden side af Øresund – tre kvarters kørsel inde i Sverige – ligger den storslåede, svenske nationalpark Söderåsen. Her kan I tage dagsture, vandreture over flere dage eller bare slå et smut forbi og nyde de spektakulære landskaber.


4 stjernerMan skulle ikke tro, at vi er så tæt på Danmark. Her – fra udsigtspunktet Kopparhatten ved Skäralid/Ljungbyhed i Skåne cirka 30 km øst for Helsingborg – folder naturen sig virkelig ud på storslået vis med dybe kløfter, stejle klippeskråninger og store, træklædte vidder.

Det er ikke tilfældigt, at Söderåsen er en af de danske friluftsfolks foretrukne destinationer, for den 1.625 hektar store nationalpark byder på et væld af oplevelser… og i kortere eller længere øjeblikke også følelsen af at være ude i vildmarken.

Har I lyst til flere dages tur i området, så tag i Spejdersport eller Nordisk Korthandel og få fingrene i vandrekort over Söderåsen og omegn. Der er et meget gennemført net af vandreruter kombineret med et stort antal overnatningsbaser med bålpladser, sheltere (et læ-/soveskur bygget af træ) samt og ofte også mulighed for at få vand. Er det første gang, I skal afsted, så tjek vores forslag til en pakkeliste her.

Vil I bare gerne opleve Söderåsen, så vil vi anbefale at køre til Skäralid og parkere på den store parkeringsplads. Herfra kan I spadsere ind forbi søen og gennem kløften, der fører ind mod hjertet af området. Turen langs med Skäråen (der i forårsmånederne kan tage form af en rivende strøm) er en stor oplevelse, fordi I passerer gennem nogle af de flotteste dele af Söderåsen – og samtidig er den gjort ganske nemt at vandre på, da der er lagt planker og broer ud på de steder, der ellers ville være lidt vanskeligere at passere. Undervejs kommer I til en kilde med vand, der er så rent, at det er lige til at drikke. Prøv det – det er en oplevelse for ungerne at få lov at smage på det iskolde vand direkte fra kilden… og er de store nok, så kan det også give en interessant snak om, hvorfor noget vand er rent, mens andet ikke er det.

Et stykke inde kommer I til en vandresti, der fører op til højre – skiltet siger “Kopperhatten”. Har I gode ben, så gå derop og nyd den fantastiske udsigt over området. Stigningen (som er cirka 100 meter i højdemeter) er ganske lang og stejl undervejs, og stiens underlag er jord og klipper. Det er med andre ord ikke noget for helt små børn – som dog sagtens kan være med på turen ind gennem kløften – og det er heller ikke muligt at tage turen op til Kopperhatten med barnevogn eller klapvogn. Udsigten fra toppen er smuk på alle årstider.

Tilbage ved parkeringspladsen vil vi foreslå, at I besøger Söderåsens Naturum. Der er gratis adgang, og det er en fin udstilling, der fortæller om Söderåsens natur og historie. Sammen med Naturum findes der også toiletter – og ved søen umiddelbart ved siden af er der borde og bænke, hvor I kan nyde jeres medbragte mad. I kan også få et fint måltid på Skäralids Restaurant.

 

VORES BEDSTE TIP:
Er kræfterne eller tiden ikke til at vandre ind gennem kløften og op til Kopperhatten, så skal I alligevel ikke snyde jer selv for den forrygende udsigt, hvis I er i området. Fra parkeringspladsen ved Skäralid fører en vej op til udsigtspunktet (bare følg skiltningen), og på toppen kan I parkere cirka 100 meter fra udsigtspunktet.

HJEMMESIDE:
Söderåsen Nationalpark

KOORDINATER TIL BIL-GPS’EN:
N 56° 2′ 19.7304″
E 13° 15′ 3.978″

Print Friendly, PDF & Email